dijous, 7 de juliol del 2011

Retwitteges o comparteixes?


Això és un fet. Els nens d’avui dia aprenen a conjugar els verbs clicar i agregar abans que cap altre. Millor que ens hi posem de cara perquè qualsevol altre intent no ens portarà enlloc més que a passar per gent ancorada en el passat. Una cosa semblant a quan el pare ens deia que ell no tenia tele i jugava amb un cavall de cartró.
No us demano que us poseu els pantalons per sota el cul, piercings al nas i sudeu de tot el que no us agradi, però una immersió pel facebook, el twitter o qualsevol altra xarxa social ens acostarà més als nostres fills que cap altra cosa. De fet m’assabento de quan la meva neboda té nòvio o bé en deixa de tenir abans que la seva pròpia mare, i això no només em permet fer-li dos petons quan la veig i mirar-me-la amb cara de “tu ja saps el que vull dir…” sinó que a més a més em permet ser el tiet enrotllat que hi ha a totes les famílies, i qualsevol dia d’aquests em veieu amb els pantalons per sota el cul i calçotets Calvin Klein.
Evidentment és de justícia dir que no només em serveix pel que acabo d’explicar, sinó que a més a més gaudeixo dels avantatges reals que té per a mi, o per a qualsevol de nosaltres, utilitzar aquests mitjans.
Jo mateix tinc relació pel facebook amb gent amb qui difícilment podria tenir d’una altra manera, ja sigui perquè són lluny o perquè el nivell de relació que hi ha no permetria l’intercanvi que es dóna a través d’aquests mitjans.
És a dir, que no només ens trobem davant de sistemes per comunicar-nos que són gratuïts i que ens permeten entendre millor el món, sinó que a sobre obren la porta a nous registres de comunicació. Em refereixo que pots quedar amb un amic o una amiga per prendre una copa i mentre tornes a casa enviar-li un missatge que digui “ha estat agradable parlar amb tu”, i difícilment els trucaríem per di-los això ni molt menys els enviaríem una carta o una postal. De la mateixa manera que per passar a algú un determinat mètode de treball no ho faríem amb missatges de móbil ni amb publicacions al facebook o al twitter sinó que ho faríem per mail, segurament.
Fa molt poc costaria molt de creure, però ara mateix pots tenir amistats d’anys amb qui saps, o creus saber, que t’uneixen moltes coses, i ni tan sols els has vist mai. De la mateixa manera que es creen llaços afectius i de complicitat entre persones mitjançant tweets, “me gusta” i comentaris al facebook que fa molt poc temps haurien fet falta hores i hores de conversa i d’haver coincidit en el mateix escenari per una raó o altra.
 
En definitiva, tenim més canals de comunicació oberts que mai però això no vol dir que ens comuniquem millor. De fet, i tot a risc de semblar contradictori amb la meva pròpia defensa d’aquests nous mitjans, penso que ens comuniquem pitjor.
Pot ser que caiguem en l’error de creure que com que tenim més registres que mai, tenim la feina feta.
Perdoneu, però algú ho havia de dir: és com pensar que pel fet de que hi hagi una oferta molt més àmplia en el món de la moda que fa 100 anys, la gent vesteix millor. Tenim molta més roba però, al final, vestir bé o no acaba depenent de tenir més o menys bon gust, una mica de gràcia, i si tens un bon físic, millor.
Com sempre.
Amb la comunicació passa el mateix. Podem passar-nos el dia penjant estats al facebook, twittejant, retwittejant, enviant missatges o parlant al whatsapp, pel messenger, amb senyals de fum, telepatia o coloms missatgers, però al final estem igual que el meu avi. El mètode és el mateix de sempre. Plantar-se davant de qui sigui i aconseguir una comunicació real amb aixecades de celles incloses, somriures, avergonyiments, gestos, etc…
Tenint clar això, no hi ha res de dolent que pengem estats al facebook, enviem missatges, twitts, etc… sabent que la comunicació amb les persones no es basa en això.
Així doncs, si heu arribat fins aquí, podeu fer “me gusta”, compartir-ho, eliminar-ho, arrebossar-ho, o el que vulgueu, però si teniu un parell d’hores per fer una cervesa, molt millor.

2 comentaris:

  1. ¿Retwitteas o compartes?

    No nos engañemos. Los niños de hoy en día aprenden a conjugar los verbos clicar y agregar antes que cualquier otro. Mejor que nos lo tomemos a bien, porque cualquier otro intento nos conducirá irremediablemente a pasar por gente anclada en el pasado. Algo parecido a cuando nuestro padre nos decía que él no tenía tele y jugaba con un caballo de cartón.
    No os pido que llevéis los pantalones por debajo del culo, pircings en la nariz y sudéis de todo lo que no os gusta, pero una inmersión en Facebook, Twitter o cualquier otra red social nos puede acercar más a nuestros hijos que cualquier otra cosa.
    De hecho, me entero de cuando mi sobrina tiene novio o deja de tenerlo mucho antes que su propia madre, y eso no sólo me permite darle dos besos cuando la veo y mirarla con cara de “tú ya sabes a qué me refiero…”, sino que además me permite ser el típico tío enrollado que hay en todas las familias; cualquier día de éstos me veis con los pantalones por debajo del culo y calzoncillos Calvin Klein.
    Es justo decir que no sólo me sirve para lo que acabo de contar, sino que además disfruto de las ventajas reales que tiene para mí, o para cualquiera de nosostros, ultilizar estos medios.
    Yo mismo tengo relación con gente a través de Facebook con la que difícilmente tendría, ya sea porque están lejos o porque el nivel de relación que hay no permitiría el intercambio que se da en estos medios.
    Es decir que no sólo estamos delante de sistemas para comunicarnos gratuitos y que nos permiten entender mejor el mundo, sino que encima abren la puerta a nuevos registros de comunicación. Me refiero a que puedes quedar con un amigo o amiga y al regresar a casa mandarle un mensaje que diga “Ha sido agradable hablar contigo”, y difícilmente los llamarías para decírselo, ni mucho menos les mandarías una carta o una postal. Igual que si tuvieras que pasarle a alguien un plan de trabajo no lo harías a través de mensajes, publicaciones en Facebook o en twitts, sino que le mandarías un e-mail, seguramente.

    Hace muy poco tiempo costaría mucho creerlo, pero hoy en día puedes tener amistad con personas durante años con los que sabes, o crees saber, que te unen muchas cosas, y no haberlos visto nunca. De la misma manera que se crean lazos afectivos y complicidades a través de twitts, “me gusta” y comentarios en Facebook, para los que hace muy poco tiempo hubieran hecho falta horas de conversación y de haber coincidido en el mismo escenario por una razón o por otra.

    En definitiva, tenemos más canales de comunicación abiertos que nunca, pero eso no significa que nos comuniquemos mejor. De hecho, y a riesgo de parecer contradictorio con mi propia defensa de estos nuevos métodos, pienso que nos comunicamos peor.
    Quizás caigamos en el error de creer que, como tenemos más registros que nunca, tenemos el problema solucionado.
    Es como pensar que por el hecho de que haya una oferta mucho más amplia en el mundo de la moda que hace 100 años, vistamos mejor. Tenemos mucha más ropa, pero, al final, vestir mejor o peor depende de tener mejor o peor gusto, más o menos gracia y, sobre todo, si tienes un buen físico, mucho mejor. Como siempre.
    Con la comunicación pasa lo mismo. Podemos pasarnos el día colgando estados en Facebook, twitteando, retwitteando, mandando mensajes o chateando en el Whatsapp, Messenger, señales de humo, telepatía o palomas mensajeras, pero al final seguimos igual que mi abuelo. El método es el mismo de siempre: plantarse delante de alguien y conseguir una comunicación real, con levantadas de cejas incluidas, sonrisas, sonrojos, gestos, etc…
    Teniendo claro esto, no hay nada de malo en colgar estados en Facebook, mandarnos mensajes, twitts, etc., sabiendo que la comunicación con las personas no se basa en eso.
    Por lo tanto, si habéis llegado hasta aquí podeis hacer “me gusta”, compartirlo, eliminarlo, rebozarlo o lo que mejor os parezca, pero si tenéis un par de horas para tomar una cerveza, mucho mejor.

    ResponElimina
  2. I és que per contactar o saber, la tecnologia, però per aprofundir i assaborir, la cervesa, o un "free can do it" !!!

    :-P

    ResponElimina